Αναζήτηση

Search
Close this search box.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Ξεκινάει σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2024 η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» με συνολικό προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της δράσης «Εξοικονομώ – Επιχειρώντας» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μέσω του προγράμματος πρόκειται να επιδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλιές, ενεργοβόρες τους ηλεκτρικές συσκευές με νέες, χαμηλής κατανάλωσης και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η συνολική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Προϋποθέσεις ένταξης 

Απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, είναι η επιχείρηση να έχει συσταθεί έως τις 31/12/2023 και να δραστηριοποιείται στην Ελληνική Επικράτεια, με ελληνικό ΑΦΜ και με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργή κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. 

Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Οι δικαιούχοι δύνανται να επιδοτηθούν για δαπάνες αγοράς ψυκτικού εξοπλισμού και συστημάτων ψύξης-θέρμανσης των επιχειρήσεων τους. Ενδεικτικά, καλύπτονται δαπάνες για:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης 
  • Άλλες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας


Ποσό επιδότησης

Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 40% έως 50% και διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και τον κατατεθειμένο προϋπολογισμό εκάστης, με μέγιστο ποσό επιδότησης τα 10.000€.

Συγκεκριμένα: 

  • Οι μικρές (και πολύ μικρές) επιχειρήσεις λαμβάνουν το 50% του ορισμένου προϋπολογισμού, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ και μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 10.000€.
  • Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λαμβάνουν το 40% του ορισμένου προϋπολογισμού τους, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 10.000€.


Σημειώνεται ότι η διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης ορίζεται στους 6 μήνες από την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα.

Υποβολή αιτήσεων

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr από σήμερα, 22 Φεβρουαρίου 2024 και έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Τονίζεται πως η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνει με τη μέθοδο της άμεσης αξιολόγησης (FiFo, First In-First Out), τηρώντας δηλαδή σειρά προτεραιότητας. 

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους και τα κριτήρια ένταξης, ανατρέξτε στην επίσημη πρόσκληση του προγράμματος εδώ https://greece20.gov.gr/enarxi-ypovolis-aitiseon-gia-to-programma-exoikonomo-allazo-syskeyi-gia-tis-epicheiriseis/ 

allazo_syskeui_gia_epixeiriseis

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Διαβάστε επίσης

espa paratasi prothesmias

ΕΣΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των 2 δράσεων λόγω προβλημάτων στο ΟΠΣΚΕ

Όπως ενημερώνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τις δράσεις του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

MORE
2_nea_espa_ipeirotikes_perioxes

Νέα ΕΣΠΑ: Δύο επιπλέον δράσεις για νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα τα νέα

MORE
espa paratasi

ΕΣΠΑ: Παράταση στα προγράμματα για τις υπό ίδρυση και νεοσύστατες επιχειρήσεις

Με μια νέα απόφασή του σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανακοίνωσε την επέκταση του χρονοδιαγράμματος για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων για

MORE
Call us