Αναζήτηση

Search
Close this search box.

ΕΣΠΑ και Airbnb – Τι ισχύει τελικά και γιατί η παρανόηση

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην αγορά από τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ολική ανατροπή στις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ για επιχειρήσεις Airbnb και ενοικίασης αυτοκινήτων.

Η παρανόηση αφορά κυρίως στη διατύπωση της τροποποίησης, αλλά και στη μη διάκριση μεταξύ των δύο προγραμμάτων, γεγονός που μπέρδεψε πολλούς νέους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 που επιδοτούν σχετικές δαπάνες και τα δημοσιεύματα αφορούσαν στο ένα από αυτά, δημιουργώντας μια γενικευμένη παρανόηση στο ελληνικό επιχειρείν.

Ας δούμε όμως τι ισχύει στην πραγματικότητα με τα ΕΣΠΑ και τα Airbnb και πώς προέκυψε η άβολη κατάσταση με τόσους επιχειρηματίες να θεωρούν λανθασμένα πως δεν είναι επιλέξιμες οι δύο δραστηριότητες από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Airbnb και ενοικίαση αυτοκινήτων εκτός του προγράμματος Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027, αφαιρούνται πράγματι από τους επιλέξιμους ΚΑΔ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων (Airbnb), καθώς και στην ενοικίαση ακινήτων και οχημάτων.

Όπως ορίζει η τροποποίηση:

Στο Παράρτημα ΙΙ «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», της Αναλυτικής Πρόσκλησης το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής, αφαιρούνται οι παρακάτω Κωδικοί Αναπτυξιακής Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

68.20.11.01 Υπηρεσίες ενοικίασης ακινήτου, που προορίζεται για κατοίκηση
68.20.11.02 Υπηρεσίες ενοικίασης δωματίων σπιτιών, μακράς διάρκειας (airbnb)
68.20.11.03 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μακράς διάρκειας, χωρίς παροχή υπηρεσιών περιποίησης πελατών
68.20.11.04 Υπηρεσίες χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτου για κατοίκηση
77.11.10 Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
85.51.10.02 Υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ και
85.51.10.03 Υπηρεσίες εκμάθησης καταδύσεων
93.29.11.04 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης παιχνιδιών θάλασσας (θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό και παρόμοιων ειδών αναψυχής)
93.29.11.05 Υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων παραλιών (πλαζ)
93.29.11.02 Υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών

Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αφαίρεση των υπηρεσιών τύπου Airbnb εξαιτίας της απλής αναφοράς της λέξης, ενώ ο συγκεκριμένος ΚΑΔ αφορά σε ενοικίαση δωματίων σπιτιών και όχι σε αυτοτελή σπίτια βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Airbnb και ενοικίαση αυτοκινήτων παραμένουν επιλέξιμες δραστηριότητες στο πρόγραμμα Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων

Κι ενώ πράγματι αφαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες από το πρώτο πρόγραμμα, συνεχίζουν να είναι επιλέξιμες στη Δράση 2 – Ίδρυση και λειτουργία νέων Τουριστικών ΜμΕ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στο δεύτερο πρόγραμμα αφορούν σε:

55.20.11.04 Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων για μικρή διάρκεια
77.11.10.01 Υπηρεσίες ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, χωρίς οδηγό
77.11.10.02 Υπηρεσίες ενοικίασης ηλεκτρικών οχημάτων για τη μεταφορά επιβατών, χωρίς οδηγό

Ο πρώτος ΚΑΔ αναφέρεται στα καταλύματα Airbnb με τη μορφή που τα γνωρίζουμε, ως επιπλωμένα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δηλαδή. Συνεπώς, μπορούν να υποβληθούν επενδυτικά σχέδια για Airbnb στο δεύτερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027, Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων, χωρίς κανένα πρόβλημα, φτάνει να τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στον οδηγό του προγράμματος.

Για να μάθετε περισσότερα για τις δύο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, διαβάστε τα σχετικά άρθρα:
Ίδρυση και λειτουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ίδρυση και λειτουργία νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

Αν θέλετε να μάθετε μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με την επιλεξιμότητά σας σε κάποιο από τα δύο προγράμματα ΕΣΠΑ, ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο μας Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για υπό ίδρυση και νεοσύστατες επιχειρήσεις: Τι πρέπει να ξέρετε.

Για έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση περί χρηματοδοτικών προγραμμάτων, περιηγηθείτε στο Blog της NotiFund ή επικοινωνήστε με έναν σύμβουλό μας.

espa airbnb

ΕΣΠΑ και Airbnb – Τι ισχύει τελικά και γιατί η παρανόηση

Διαβάστε επίσης

kinoumai hlektrika

Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’: Τι περιλαμβάνει ο τρίτος κύκλος της επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Η Δράση Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’ Κύκλος, το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Το πρόγραμμα αφορά σε φυσικά και νομικά

MORE
espa paratasi prothesmias

ΕΣΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των 2 δράσεων λόγω προβλημάτων στο ΟΠΣΚΕ

Όπως ενημερώνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τις δράσεις του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

MORE
2_nea_espa_ipeirotikes_perioxes

Νέα ΕΣΠΑ: Δύο επιπλέον δράσεις για νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα τα νέα

MORE
Call us