Αναζήτηση

Νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό: Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

Μια νέα δράση αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα από το ΕΣΠΑ, δίνοντας επιδότηση σε ΜμΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, η δράση «Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων» έχεις ως στόχο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα τουριστικά προϊόντα και νέες ποιοτικές και αξιόπιστες τουριστικές υπηρεσίες.

Δικαιούχοι δράσης – Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

Ως δικαιούχοι της δράσης ορίζονται όλες οι νέες ή υπό σύσταση, micro, small and medium enterprises, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού και θα διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης μέχρι και την 1η εκταμίευση της επιχορήγησης. Ισχύουν επιμέρους προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα, οι οποίες θα δημοσιευτούν στην επίσημη πρόσκληση.

Κατηγορίες επενδύσεων/επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δράσης – Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

 1. Κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: π.χ. 3 αστέρων και άνω και με 12-50 κλινών, καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων, τουριστικές κατασκηνώσεις 3 αστέρων και άνω, ξενώνες νεότητας
 2. Μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: π.χ. αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες με ελάχιστο αριθμό 3 κατοικιών, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια 
 3. Τουριστικά γραφεία διαφόρων δραστηριοτήτων
 4. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: π.χ. αθλητικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου και άλλες ειδικές/εναλλακτικές μορφές τουρισμού
 5. Λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του τουρισμού


Ποσό επιδότησης και επιλέξιμες δαπάνες δράσης – Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

Κάθε επενδυτικό σχέδιο μπορεί να κυμαίνεται από 30.000€ έως 400.000€ και οι δικαιούχοι δύνανται να λάβουν χρηματοδότηση για το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

Ενδεικτικά, αναφέρονται μερικές από τις επιλέξιμες δαπάνες της δράσης

 • Κτιριακές εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
 • Μηχανήματα και εξοπλισμός πράσινης μετάβασης (π.χ. εξοικονόμησης ενέργειας)
 • Μεταφορικά μέσα, ηλεκτρικά οχήματα
 • Προβολή/Προώθηση
 • Υπηρεσίες σχεδιασμού συσκευασίας, ετικέτας, branding
 • Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
 • Έξοδα σύνταξης και παρακολούθησης υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται με τη μέθοδο FiFo (First in, First Out), δηλαδή κάθε αίτηση χρηματοδότησης που υποβάλλεται αξιολογείται με τήρηση σειράς προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής τελικής υποβολής. 

Η δράση θα παραμείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά κατηγορία περιφέρειας προσαυξημένου κατά 20%.

ESPA tourism

Νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό: Ενίσχυση και λειτουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων

Διαβάστε επίσης

Eggyiseis_daneion

Ταμείο Εγγυοδοσίας DelFI: Διευκολύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για λήψη δανείου

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας DelFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λάβουν ευκολότερα χρηματοδότηση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που

MORE
Call us