Αναζήτηση

Search
Close this search box.

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Νέα επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Άμεσα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ, που στοχεύει στην επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τομέων του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να διευκολύνει ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ανεύρεση χρηματοδότηση για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ για τους τομείς του Εμπορίου, των Υπηρεσιών και του Τουρισμού, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης από το RePowerEu.

Eligible expenses

Οι επενδύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όπως η θερμομόνωση, ο φωτισμός, η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες), καθώς και άλλες σχετικές εργασίες. Επίσης, θα επιχορηγούνται συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ενεργειακού ελεγκτή και επιθεωρητή για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ποσοστά ενίσχυσης

Το ποσοστό επιδότησης των επενδυτικών σχεδίων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών αναμένεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλ. 50% ενώ για τις μεσαίες, 40%.

Όσον αφορά τις υποστηρικτικές δαπάνες (De Minimis), η ενίσχυση ανέρχεται 40% για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Θα προβλέπεται επίσης και καταβολή προκαταβολής έως και το 40% της δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Τονίζεται ότι δεν θα γίνονται δεκτά επενδυτικά σχέδια, τα οποία έχουν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν πριν τον χρόνο έναρξης της επιλεξιμότητάς τους, Επιπλέον, οι δραστηριότητες που έχουν ξεκινήσει πριν την κατάθεση της αίτησης για χρηματοδότηση θα οδηγούν στην αυτόματη απόρριψη της σχετικής πρότασης.

Τέλος, για κάθε επενδυτική πρόταση, η περίοδος υλοποίησής της δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από τη στιγμή που θα εγκριθεί.

Η πλατφόρμα αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Φθινόπωρο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων και τις επιλέξιμες δαπάνες, ανατρέξτε στην επίσημη προδημοσίευση του προγράμματος https://go.darc.ai/bU5cJU

exoikonomw-epixeirw

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Νέα επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

espa paratasi prothesmias

ΕΣΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των 2 δράσεων λόγω προβλημάτων στο ΟΠΣΚΕ

Όπως ενημερώνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τις δράσεις του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

MORE
2_nea_espa_ipeirotikes_perioxes

Νέα ΕΣΠΑ: Δύο επιπλέον δράσεις για νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα τα νέα

MORE
Call us