Αναζήτηση

Αναζήτηση
Κλείστε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Λήξη προθεσμίας για την απαλλαγή επιστροφής της ενίσχυσης

Έως και τις 31 Μαΐου 2023 μπορούν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι επιχειρήσεις που έλαβαν την κρατική ενίσχυση κατά την περίοδο της πανδημίας και έτσι, να μη χρειαστεί να την επιστρέψουν.

Υπενθυμίζεται πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν στις επιχειρήσεις για να ανακάμψουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 αλλά οι επιχειρήσεις υποχρεούνταν σε μελλοντική επιστροφή της ενίσχυσης αυτής.

Το υπουργείο οικονομικών δίνει την ευκαιρία σε όσες επιχειρήσεις καταθέσουν ορισμένα δικαιολογητικά μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 31 Μαΐου 2023, να γλιτώσουν ουσιαστικά την επιστροφή των χρημάτων αυτών.

Όσες επιχειρήσεις δεν προβούν στην υποβολή των δικαιολογητικών έως την παραπάνω προθεσμία καθώς και οι επιχειρήσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης, θα πρέπει να εξοφλήσουν το σύνολο του ποσού, εφάπαξ και με το τόκο έως τις 31 Ιουνίου 2023.

Οι επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.
  • Στην περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εξαιτίας της μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.
  • Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης.
  • Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
  • Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

    Για αναλυτικότερες πληροφορίες και κατάθεση δικαιολογητικών, μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο www.aade.gr/mybusinesssupport
Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Λήξη προθεσμίας για την απαλλαγή επιστροφής της ενίσχυσης

Διαβάστε επίσης

espa paratasi prothesmias

ΕΣΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των 2 δράσεων λόγω προβλημάτων στο ΟΠΣΚΕ

Όπως ενημερώνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τις δράσεις του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2_nea_espa_ipeirotikes_perioxes

Νέα ΕΣΠΑ: Δύο επιπλέον δράσεις για νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα τα νέα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλέστε μας