Αναζήτηση

Αναζήτηση
Κλείστε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης.

Λήξη προθεσμίας για τη διασύνδεση ταμειακών-POS: Τι αλλάζει και σε ποιες επιχειρήσεις

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών τους με τα POS. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με τζίρο δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. 

Τόσο η συγκεκριμένη υποχρέωση, όσο και μια σειρά από άλλους φορολογικούς μηχανισμούς που αναμένεται να δημοσιευτούν από το Υπουργείο Οικονομικών, έχουν ως σκοπό να περιορίσουν τις παρατυπίες με τις αποδείξεις και κατά συνέπεια, τη φοροδιαφυγή.

Τι ακριβώς αλλάζει με τη διασύνδεση ταμειακών-POS

Πλέον, οι πληρωμές με κάρτα θα πραγματοποιούνται μόνο όταν η απόδειξη έχει εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ. 

Οι φορολογικοί έλεγχοι που έχουν γίνει ανά διαστήματα, έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται πάντα από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.

Ποιες άλλες αλλαγές αναμένονται

  1. Νέοι φορολογικοί μηχανισμοί: Με τους τωρινούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία τα οποία αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, ενώ οι μηχανισμοί αυτοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη και έχουν παρατηρηθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών.

    Προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιες παρακάμψεις, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς. Οι νέοι αυτοί μηχανισμοί αναμένεται να αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, να εκδίδουν σχετικές αναφορές και να διαβιβάζουν απευθείας και όχι μέσω υπολογιστή, όλες τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

  2. Νέοι ηλεκτρονικοί μηχανισμοί για την εστίαση: Και στην εστίαση διαπιστώθηκε πως οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, ενώ οι παραγγελίες αποθηκεύονται σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή μηχανή. Πολλές φορές επίσης, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που έκτοτε ακυρώνονται ή δεν εκδίδεται ποτέ τελική απόδειξη και διαγράφεται ο τζίρος.

    Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη θα εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, θα καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το κόστος για την αναβάθμιση των μηχανισμών αυτών καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλες τις επιχειρήσεις.

Ταμειακές POS

Λήξη προθεσμίας για τη διασύνδεση ταμειακών-POS: Τι αλλάζει και σε ποιες επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

kinoumai hlektrika

Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’: Τι περιλαμβάνει ο τρίτος κύκλος της επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Η Δράση Κινούμαι Ηλεκτρικά Γ’ Κύκλος, το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Το πρόγραμμα αφορά σε φυσικά και νομικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
espa paratasi prothesmias

ΕΣΠΑ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των 2 δράσεων λόγω προβλημάτων στο ΟΠΣΚΕ

Όπως ενημερώνει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για τις δράσεις του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2_nea_espa_ipeirotikes_perioxes

Νέα ΕΣΠΑ: Δύο επιπλέον δράσεις για νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές

Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Συγκεκριμένα τα νέα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Καλέστε μας